Tarafların Nişanlılıktan Sonra Resmi Nikah Olmadan Düğün Yaparak Birlikte Yaşadığı Ve Birlikteliğin Bozulduğuna, Davada Nişanlılık Hükümlerinin Uygulanacağına Ve Aile Mahkemesinin Görevli Olduğuna İlişkin Yargıtay Kararı


T.C.
YARGITAY
17. HUKUK DAİRESİ
E. 2012/279
K. 2012/3869
T. 30.3.2012
• MADDİ VE MANEVİ TAZMİNAT DAVASI ( Tarafların Nişanlılıktan Sonra Resmi Nikah Olmadan Düğün Yaparak Birlikte Yaşadığı/Birlikteliğin Bozulduğu - Davada Nişanlılık Hükümlerinin Uygulanacağı/Aile Mahkemesinin Görevli Olduğu )
• RESMİ NİKAH OLMADAN DÜĞÜN YAPILARAK KARI KOCA HAYATI YAŞANMASI ( Birlikteliğin Bozulması Nedeniyle Maddi ve Manevi Tazminat Davası - Davada Nişanlılık Hükümlerinin Uygulanacağı/Uyuşmazlığın Aile Mahkemesinde Çözüme Kavuşturulacağı )
• AİLE MAHKEMESİNİN GÖREVİ ( Tarafların Nişanlılıktan Sonra Resmi Nikah Olmadan Düğün Yaparak Birlikte Yaşadığı/Birlikteliğin Bozulması Nedeniyle Maddi ve Manevi Tazminat Davası Açıldığı - Davada Nişanlılık Hükümlerinin Uygulanacağı/Aile Mahkemesinin Görevli Olduğu )
• GÖREVLİ MAHKEME ( Tarafların Nişanlılıktan Sonra Resmi Nikah Olmadan Düğün Yaparak Birlikte Yaşadığı/Birlikteliğin Bozulması Nedeniyle Maddi ve Manevi Tazminat Davası Açıldığı - Davada Nişanlılık Hükümlerinin Uygulanacağı/Uyuşmazlığın Aile Mahkemesinde Çözüme Kavuşturulacağı )
• NİŞANLILIK HÜKÜMLERİ ( Tarafların Nişanlılıktan Sonra Resmi Nikah Olmadan Düğün Yaparak Birlikte Yaşadığı/Birlikteliğin Bozulması Nedeniyle Maddi ve Manevi Tazminat Davası Açıldığı - Davada Nişanlılık Hükümlerinin Uygulanacağı )
ÖZET : Dava, maddi ve manevi tazminat istemine ilişkindir. Taraflar arasında nişanın yapıldığı, iki yıllık nişandan sonra, düğün yapılarak karı koca olarak birlikte yaşanıldığı, resmi nikahın yapılmadığı, taraflar arasındaki anlaşmazlık nedeni ile bu birlikteliğin bozulması nedeniyle davacının kişilik haklarının saldırıya uğraması nedeniyle davalıdan manevi tazminat ile düğünde takılan ve davalı tarafından davalının babasına verilen takıların rayiç bedelinin tahsili istediği anlaşılmaktadır.
Davada öncelikle, nişanlılığın hükümleri, nişanın bozulmasının sonuçları, hediyelerin geri verilmesi konuları incelenip, değerlendirileceğinden ve bu hükümleri incelemek de Aile Mahkemesinin görevine girdiğinden, uyuşmazlığın Aile Mahkemesince görülmesi gerekir.
DAVA : Taraflar arasındaki tazminat hukukuna ilişkin davada Ankara 14. Asliye Hukuk ve 4. Aile Mahkemelerince ayrı ayrı görevsizlik kararı verilmesi nedeni ile yargı yerinin belirlenmesi için gönderilen dosya içindeki tüm belgeler incelendi, gereği düşünüldü:
KARAR : Dava, maddi ve manevi tazminat istemine ilişkindir. Ankara 14.Asliye Hukuk Mahkemesince, davanın, taraflarının nişanlılık süresi içinde olan olaylara ilişkin olarak açılan maddi ve manevi tazminat davası olduğu ve TMK'nun 2.Kitabında düzenlendiği gerekçesi ile görevsizlik kararı verilmiştir.
Ankara 4. Aile Mahkemesi ise, davacının nişanlılık ve gayri resmi evlilikleri sırasında yaşının küçük olması nedeniyle maddi ve manevi tazminatın B.K. ' nundan kaynaklandığı ve Aile Mahkemesinin görevi dışında olduğu gerekçesiyle görevsizlik yönünde hüküm kurmuştur.
Dosya kapsamından, taraflar arasında nişanın yapıldığı, iki yıllık nişandan sonra, düğün yapılarak karı koca olarak birlikte yaşanıldığı, resmi nikahın yapılmadığı, taraflar arasındaki anlaşmazlık nedeni ile bu birlikteliğin bozulması nedeniyle davacının kişilik haklarının saldırıya uğraması nedeniyle davalıdan manevi tazminat ile düğünde takılan ve davalı tarafından davalının babasına verilen takıların rayiç bedelinin tahsili istediği anlaşılmaktadır.
Bu durumda, davada öncelikle, nişanlılığın hükümleri, nişanın bozulmasının sonuçları, hediyelerin geri verilmesi konuları incelenip, değerlendirileceğinden ve bu hükümleri incelemek de Aile Mahkemesinin görevine girdiğinden, uyuşmazlığın Aile Mahkemesince görülüp, sonuçlandırılması gerekmektedir.
SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenlerle; 6100 sayılı HMK.'nun 21 ve 22. (1086 sayılı HUMK.'nun 25 ve 26.) maddeleri gereğince Ankara 4. Aile Mahkemesinin YARGI YERİ OLARAK BELİRLENMESİNE, 30.03.2012 gününde oybirliğiyle karar verildi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

TMK m.724'e mesnetle malzeme sahibinin temliken tescil talebinin kabul edilebilmesi için

önalım bedelinin depo edilmesi yargıtay kararı

Bir Taraf Lehine Usuli Kazanılmış Hak Doğmadıkça Hakimin Verdiği Ara Karardan Rücu Edebileceği